Leef jij met parkinson?


Leven met parkinson, hoe is dat?
Leven met parkinson – een progressieve hersenaandoening – heeft nogal wat impact. Vergeetachtigheid, concentratieproblemen, beven, stijfheid, moeite met balans houden; het hoort er allemaal bij. Bovendien moet je leren omgaan met het besef dat je nooit meer beter wordt.
Een positieve instelling helpt. Omgaan met de symptomen die er nu eenmaal zijn en je daardoor niet teveel laten belemmeren, dat is de kunst. Beweging is daarbij onmisbaar, en een prachtige manier om te bewegen is yoga.


In September 2022 heb ik de cursus Yoga4Parkinson gevolgd en daarna bij Parkinson-café-Warnsveld, samen met Marjan Overdiep (oprichtster Yoga4Parkinson), een demo yogales voor mensen met Parkinson gegeven. Deze werd enthousiast onthaald en daardoor ben ik direct aan de gang gegaan om lessen voor Zutphen en omgeving te gaan organiseren. Zoeken naar geschikte locatie, deelnemers werven enz.


Op 30 november mijn eerste les, leuk om te doen maar voor beide partijen toch ook wel een beetje spannend. Voor de één:wat brengt het mij? Voor de ander:gaat het goed, komt het over? Maar na een aantal lessen kunnen we zeggen: er zit voortgang in, zowel bij de deelnemers als bij mij. De lessen worden met steeds meer plezier ondergaan en gegeven. We beginnen elkaar te kennen en bij de thee worden ervaringen van de les maar ook de stand van zaken m.b.t. ziekteverloop etc. uitgewisseld. Leuk halfuurtje en voor mij als docent een leerzaam moment, want ik kom steeds meer te weten over Parkinson en wat dit voor invloed heeft op de mensen, wat ik dan weer kan gebruiken bij mijn lessen. Bij de laatste les van de maand (dit gebeurt standaard) had ik mijn klankschalen meegenomen om daar mee af te sluiten. Ook dit was een verrassing hoe dit uitpakte voor een enkeling, prachtig om te beleven.
Ikzelf heb een opleiding gedaan voor Hatha yoga, methode Sivananda, en geef al een paar jaar les in Arnhem, zie verder op deze site

Momenteel probeer ik ook lessen op te zetten voor Arnhem en omgeving en zoek daarvoor deelnemers, dus, heb je Parkinson, neem dan contact met mij op en dat kan via de mail;info@arjuna-yoga.nl of per telefoon naar 0634313742.

Voor informatie of maken van afspraak kunt u mailen naar:


info@arjuna-yoga.nl